92 Current Affairs Exam Questions And Answers Likely Asked In Nigeria

CURRENT AFFAIRS SAMPLE EXAMS PAST QUESTIONS AND ANSWERS
The Current Affairs sample exams past questions and answers below will help you prepare ahead for your Aptitude test.

  1. How many ethnic groups do we have in Nigeria?
    Answer: 250 ethnic groups
  2. Who is the current chief of justices of Nigeria?
    Answer: Ibrahim Tanko Muhammad
  3. In Nigeria, democracy day is now celebrated on.
    Answer: June 12
  4. Which is the most populated country in the world?
    Answer: China, with 1.4 billion residents
  5. Who was the first Nigerian female psychiatrist?
    Answer: Dr. Bertha Johnson
  6. Nigeria’s Inspector General of Police is?
    Answer: Adamu Mohammed
  7. Which is the second largest continent in the world?
    Answer: Africa, coming after A Louis Edet sia
  8. The hottest region in the world is called?
    Answer: The Sahara Desert
  9. Who is the current chairman of ECOWAS?
    Answer: President Muhama don Issoufou of Niger Republic
  10. Which African country first gained independence?
    Answer: Liberia in 1847
  11. Who is Nigeria’s current speaker of House of Representatives?
    Answer: Femi Gbajabiamila
  12. Who was the first writer of English Dictionary in the world?
    Answer: Mr. Samuel Johnson
  13. Who is Nigeria’s Minister of Power?
    Answer: Sale Mamman from Taraba State
  14. Who was the first President of Nigeria?
    Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe, Oct. 1st, 1960 – Jan. 15th, 1966
  15. Blue in the Nigerian Police flag represents?
    Answer: Love, loyalty and unity
  16. The separation of powers simply means.
    Answer: Checks and Balances
  17. What is a 70 years anniversary called?
    Answer: Platinum
  18. What does the acronym ICAO stand for?
    Answer: International Civil Aviation Organisation
  19. Who was Nigeria’s first inspector General of Police?
    Answer: Mr. C. W. Duncan, 1930 – 1935
  20. Who is the current Sultan of Sokoto caliphate?
    Answer: Muhammadu Salad Abubakar
  21. Who is the current Governor of Central Bank of Nigeria?
    Answer: Godwin Emefiele
  22. Who is Nigeria’s Minister of Education?
    Answer: Adamu Adamu from Bauchi State
  23. What does the acronym ECOMOG means?
    Answer: Economic Community Monitoring Group
  24. Which is the highest mountain in Africa?
    Answer: Mount Kilimanjaro in Tanzania
  25. Who created the Nigerian Council?
    Answer: Frederick Lugard
  26. What country does Nigeria share borders within the West?
    Answer: Republic of Benin
  27. Who is the current Senate President of Nigeria?
    Answer: Ahmed Ibrahim Lawan
  28. Which continent is the smallest in the world?
    Answer: Australia
  29. What agency is the Economic Commission for Africa part of?
    Answer: UNO (United Nations Organisation)
  30. What region was created by the facilitation of the NCNC?
    Answer: Mid-West Region
  31. For what reason was Nigeria suspended from the Commonwealth in 1995?
    Answer: Political Reasons
  32. Who was the first Senate President of Nigeria?
    Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe
  33. Who was the first governor-general of colonial Nigeria?
    Answer: Lord Lugard
  34. People who live by selling labour in the Marxist theory are called?
    Answer: Proletariats
  35. Who formed the first political party in Nigeria?
    Answer: Herbert Macaulay
  36. What was the first political party in Nigeria?
    Answer: Nigerian National Democratic Party (NNDP)
  37. When was paper currency introduced in Nigeria?
    Answer: 1918
  38. How many Local Government Areas are in Nigeria?
    Answer: 774
  39. Which state in Nigeria has the largest number of Local Government Areas?
    Answer: Kano State with 44 LGAs.
  40. What does the term MDGs stands for?
    Answer: Millennium Development Goals
  41. When did the Federal Military Government abolish the four regions?
    Answer: 1966
  42. When was Nigeria Police Force (NPF) established?
    ANSWER: 1930.
  43. Who is the present Chief of Defense Staff?
    ANSWER: Major Gen. Abayomi Gabriel Olonisakin
  44. What is the full meaning of NPF?
    ASWER: Nigeria Police Force
  45. When did Nigeria got her independence?
    ANSWER: 1 October 1960
  46. Name the government agencies that supervise the affairs of Nigeria police force?
    ANSWER:
    i). The Police service Commision(PSC) ( ii). Ministry of police affairs (iii). The Nigeria police council(NPC)
  47. When did Nigeria become a Republic?
    ANSWER: 1 October 1963
  48. What year did Nigeria civil war started and ended?
    ANSWER: Started 1967 and ended 15th January 1970
  49. Who was the first Executive president of the Federal Republic of Nigeria?
    ANSWER: Alh. Shehu Shagari
  50. Which year was Nigeria flag designed and who designed it?
    ASWER: Nigeria flag was designed by Mr. Taiwo Akinkumi in 1959
  51. What is the Current population of Nigeria?
    ANSWER: 183 to 200 million
  52. Which of the following is the Present chief of Air Staff?
    ANSWER: Air Marshal Sadique Baba Abubak
  53. What is the full meaning of NDA?
    ASWER: Nigeria Defense Academy
  54. What is the full Meaning of NAF?
    ANSWER: Nigeria Air force
  55. The last colonial governor general of Nigeria is?
    ASWER: James Robertson
  56. Who was the first military president of Nigeria?
    ANSWER: Ibrahim Babangida
  57. What system of government does Nigeria practice?
    ANSWER: Federalism
  58. The Northern and Southern protectorate was amalgamated in?
    ANSWER: 1914
  59. Who is the first Nigeria air force female pilot?
    ASWER: Cadet Blessing Liman
  60. 100) The national youth service corps was established in?
    ANSWER: 1973
  61. The current secretary general of United Nations is?
    ANSWER: Antonio Guterres
  62. As a Nigerian, what age qualifies you to contest for the post of President?
    Answer: 35year
  63. The name Nigeria was formed out of?
    Answer: Niger Area
  64. The first Inspector General of the Police Force was?
    Answer: Louis Edet
  65. The current chairman of Africa union is?
    ANSWER: President Abdel Fattah el-sisi of Egypt
  66. When was ECOWAS Established?
    ANSWER 28 MAY 1975
  67. Where is the Headquarters of ECOWAS Located?
    ANSWER: Abuja NIGERIA
  68. The current president of commission of ECOWAS is?
    ANSWER: Jean Claude Kassi Brou
  69. The headquarter of UN is in?
    Answer: New York
  70. UNO was founded in San Francisco in?
    Answer: 1945
  71. The first military coup-de’tat in Africa was in?
    Answer: Egypt
  72. 72 Nigeria became 36 states under the regime of?
    Answer: Sanni Abacha
  73. 113) The first military head of state was?
    Answer: Aguiyi Ironsi
  74. 114) Which of the following state is Tin majorly found
    Answer: Jos
  75. 115) Where was Oil first discovered by Shell-BP in Nigeria?
    ANSWER: Oloibiri
  76. 116) Which of the following may be regarded as a regional organization: ECOWAS, OAU, UN, and OPEC?
    Answer: OAU
  77. The last military head of state of Nigeria was?
    Answer: Abdulsaleem Abubakar
  78. The name Nigeria was coined by?
    Answer: Flora Shaw
  79. The legislature in Nigeria is called?
    Answer: National Assembly
  80. The legislature in Britain is referred to as?
    Answer: Parliament
  81. Nigeria changed from pounds to Naira in?
    Answer: 1973
  82. Which country in Africa has the highest Population?
    Answer: Nigeria
  83. The longest River in Nigeria is?
    Answer: River Niger
  84. The Largest City in West Africa is?
    Answer: Ibadan
  85. The first female Pilot in Nigeria is?
    Answer: Mrs. Chinyere Onyenuche
  86. What date was the 276 chibok girls kidnapped?
    Answer: 14-15 April 2014
  87. What is the Name of the Leader of Militant group Boko haram?
    Answer: Abubakar Shekau
  88. State the year Boko Haram militant group was founded and by who?Answer: Mohammed Yusuf founded Boko Haram in 2002
  89. When was the UN Office in Abuja attack by Boko Haram, State the year and Date?
    Answer: 26 August 2011
  90. Who was the first President of Nigeria?
    ASWER: Dr. Nnamdi Azikiwe
  91. Who was the first Military Head of State in Nigeria?
    ASWER: Gen. JTU. Aguiyi Ironsi
  92. Which Country is the Second Populous Country in Africa?
    ANSWER: Ethiopia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *